Selecteer een pagina

Niets is mooier dan een tuin met een verscheidenheid aan bloemen, planten, struiken en bomen. Je ziet vaak dat mensen in hun tuin vooral lage beplanting hebben, wat gemakkelijk is in het onderhoud. Met uitzondering van een eventuele haag die als erfafscheiding dient. Een boom kan echter een hoop toevoegen aan een tuin. Denk bijvoorbeeld aan een kersenbloesem boom voor de prachtige uitstraling als ze in bloei staan. In dit blog kijken we naar een aantal zaken waar je op moet letten als je een boom in de tuin wilt.

Zorg voor de juiste boom op de juiste plaats

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je een of meerdere bomen bestelt en gaat (of laat) planten in je tuin. Ten eerste moet je vooraf alle afmetingen van de boom weten. Dit gaat dus om de potentiële hoogte en breedte van zowel de takken als de wortels. Deze factoren hebben invloed op de meest geschikte positie in de tuin, het potentiële overlast voor de buren en schaduwvorming in je tuin. Bomen die over een erfgrens hangen en takken die bij de buren in de tuin komen of de zon belemmeren hebben al velen burenruzies veroorzaakt en dat is iets wat je natuurlijk wilt vermijden.

Daarnaast moet je voor jezelf bepalen wat het doel is van de boom in je tuin. Er zijn een aantal functies die een boom kunnen vervullen:

  • Een nestplaats voor wilde dieren creëren. Dit steunt het ecosysteem van je omgeving op meerdere manieren, voor zowel vogels als insecten.
  • Meer kleur in je tuin brengen. Denk bijvoorbeeld aan de eerdergenoemde kersenbloesem, die in bloei prachtig roze is en daarbuiten rood. Of kies voor een boom die het hele jaar door groen in je tuin brengt.
  • Bescherming tegen de zon aanbrengen. Als je een zithoek in je tuin hebt, of dat wil je graag realiseren, is het verstandig om te bekijken waar je precies de schaduw wilt hebben. Een boom met dichte begroeiing kan perfect voor schaduw zorgen in de zomer.
  • Ieder jaar vers fruit opleveren. Een fruitboom is natuurlijk ook een optie waar veel mensen voor kiezen. Zeker als ze van tuinieren houden en zelf vers fruit willen kweken.

Een boom als onderdeel van de gehele tuin

Het is het mooiste als een boom in je tuin een duidelijk onderdeel is van een geheel. Anders wordt je tuin wellicht een allegaartje van verschillende beplantingen. Het is daarom goed om de hele tuin met een idee in te richten, voordat je naar de specifieke planten en bomen gaat kijken. Wil je bijvoorbeeld een mediterraanse sfeer creëren? Dan horen daar olijfbomen bij, maar vergeet niet te letten de bestrating en het soort gras.