Selecteer een pagina

Een Laurier wordt vaak als afscheiding bij een tuin gebruikt. Het is over het algemeen een snelgroeiende plant die tijdens de wintermaanden zijn blad behoudt. Dat is prettig, omdat je daardoor wordt afgeschermd tegen de koude wind, maar je hebt ook geen inkijk van bijvoorbeeld de buren. De laurierbladeren zijn ongeveer 5 cm groot en worden ook gebruikt in stoofpotten en soepen. Wanneer de bladeren gebruikt worden in stoofpotten, zullen ze langere tijd mee moeten stoven om de heerlijke smaak tot zijn recht te laten komen. De bladeren worden, voordat de stoofpotten gegeten kunnen worden, eruit gehaald. De bladeren blijven hard. Laurier wordt ook gebruikt om laurierdrop van te maken. Hierbij komt de sterke lauriersmaak naar voren. Laurier wordt ook gebruikt als een kruid in sausen, rodekool, stamppot en groentesoepen. De laurierbladeren bezitten een bepaald aroma dat geschikt is bij veel verschillende spijzen. De bladeren worden meegekookt, maar moeten, voordat er gegeten wordt wel worden verwijderd.

De gewone laurier heeft bloemen die in schermen in de bladoksels staan. De vruchten die ze dragen zijn bes achtige steenvruchten. Wanneer de bessen rijp zijn, worden ze zwart.

Afkomstig
De laurier is oorspronkelijk afkomstig uit de landen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Hierbij kun je denken aan de landen Griekenland, Turkije en Georgiƫ. De laurier wordt in Nederland hoofdzakelijk gekweekt als kuipplant, omdat de gewone laurier een matige Nederlandse winter kan overleven. Hij kan wel in beschermde kuststreken worden gebruikt. Een strenge winter is niet geschikt voor de gewone laurier.

Geneeskracht
De laurier heeft veel heilzame eigenschappen. Het zou vocht afdrijvend zijn en de eetlust opwekken. Ook is het goed zijn tegen keelpijn, bronchitis, luchtweginfectie en tandpijn. De laurier bevordert ook de spijsvertering en is een antidepressief middel, wat op een natuurlijk wijze wordt verkregen. De olie van de laurier wordt gebruikt in de aromatherapie tegen spierpijn, zenuwpijn en wanneer je een verrekking hebt. Omdat deze gewone laurier niet tegen een strenge winter kan, wordt hij niet vaak voor een haag gebruikt. Je wilt niet het risico lopen dat de plant afsterft tijdens een strenge winter. Voor het planten van een haag kun je beter de Laurier Etna gebruiken.

De Laurier prunus Etna
De Laurier Etna is een sterke en compacte snelgroeiende haagplant met een opgaande groei. Hij heeft diepgroene glanzende bladeren. Hij onderscheidt zich vergeleken met andere lauriersoorten door zijn compacte groei. De uitloop van nieuw blad is rood van kleur. Een groot voordeel van deze laurier is dat hij volledig winterhard is. De plant wordt wel vrij breed, dus moet hij regelmatig gesnoeid worden wanneer hij als haag wordt gebruikt. Hij kan voor iedere standplaats en grondsoort worden gebruikt. Hij bloeit in de maand mei met witte opstaande bloemen gevolgd door dieppaarse bessen. Doordat hij winterhard en groenblijvend is, is deze soort zeer geschikt voor een wintertuin. Hij kan losstaand worden geplant, maar voor een haag wordt hij het meest toegepast. Ondanks dat hij op alle plaatsen kan worden geplant, gedijt deze plant het beste op droge tot vochthoudende lichtzure grond. Hij kan in de volle zon of halfschaduw staan. Het is een gemakkelijke plant die niet veel onderhoud nodig heeft.