Selecteer een pagina

Bij het betegelen van je tuin is het belangrijk om eerst te berekenen hoeveel tuintegels je nodig hebt om de klus te klaren. Of het nu gaat om muren of vloeren, grote of kleine ruimtes: in dit blog geven we je  een snelle en eenvoudige manier om de kosten te bepalen en je te helpen om binnen je budget te blijven.

Voordat je begint

Je moet een duidelijk idee hebben van het formaat en de vorm van het gebied dat je wilt betegelen en hoe het gebruikt gaat worden. Het is handig om eerst je gebied op papier te tekenen. Bijvoorbeeld, twee muren en een vloer. Bepaal vervolgens of de tegels het hele gebied of een deel van het gebied moeten bedekken en markeer het gebied dat moet worden bedekt. Zorg ervoor dat je zich vroeg op een tegelpatroon vestigt, zoals recht, speldwiel of visgraat en je voegbreedte. Vergeet niet om de ruimte voor ramen eruit te halen, maar voeg er wel een vensterbank of plint aan toe die je van plan bent te betegelen. Denk ook na over de vaste accessoires die je bij je tegelwerk wilt opnemen. Bovendien moet je altijd 10 tot 15% extra bestellen, want zelfs als je ze niet voor het project gebruikt, kunnen ze later van pas komen.

1.      Neem de oppervlaktematen

Als het een vloer is die je betegelt, gebruik dan een meetlint om de lengte van de ene kant van de kamer te meten en vervolgens de breedte van de andere kant van de kamer. Voor muren, meet de lengte van de muur op en neer en de breedte van links naar rechts.

2.      Vermenigvuldig je afmetingen

Vermenigvuldig de lengte- en breedtematen die je hebt verkregen, zodat je de totale vierkante meter van de muur en/of vloeroppervlakte krijgt. Dus als de wand of vloer 5m lang en 4m breed is, vermenigvuldig dan 5 met 4 en je berekening zal 20 vierkante meter zijn. Doe dit voor elke muur of vloeroppervlakte die je nodig heeft en tel dan alle getallen bij elkaar op.

3.      Bereken de dekking

Dus nu heb je de vierkante meter, maar het is belangrijk om meer tegels te kopen dan je nodig hebt om de ruimte te bedekken, omdat je rekening moet houden met bezuinigingen, verspilling en pauzes. De extra tegels zullen ook helpen als je leverancier niet meer op voorraad is halverwege het project. Vermenigvuldig de vierkante meter die je hebt met 15%, dit is de werkelijke hoeveelheid vierkante meter die je moet kopen voor de tegels.

4.      Bereken de hoeveelheid tegels

Tegels worden meestal in dozen geleverd met hun hoeveelheid geëtiketteerd, dus deel de totale vierkante meter die nodig is door de totale vierkante meter van de tegels in de doos. Als de kamer bijvoorbeeld 120 vierkante meter is en elke doos heeft 10 vierkante meter tegel binnenin, dan heb je 12 dozen nodig.