Selecteer een pagina

Het klimaat verandert en dat is te merken. Het weer wordt steeds iets extremer, wat bijvoorbeeld te merken is aan de langere, warme periode of juist koudere weken. Ook regenbuien zijn tegenwoordig vaak heviger. Deze ontwikkeling heeft invloed op je tuin, daarom bespreken we een aantal manieren hoe je hierop kunt inspelen.

Zorg voor luchtige grond

De grond in de tuin is erg belangrijk om extreme weersomstandigheden te verduren. Het is aan te raden om eenmaal per jaar de grond eens om te spitten en wat kunstmest of compost toe te voegen. Dit helpt ook om de textuur van de grond te verbeteren, waardoor het meer water kan verwerken en tegelijkertijd langer voedingsmiddelen kan afgeven in droge periodes.

Selecteer de juiste planten

Elke tuin heeft verschillende zones, op de ene plek komt veel zon, op de andere juist niet. Ook de regenval kan verschillen, bijvoorbeeld door bomen of een afdak. Kies op basis hiervan de juiste plant voor elke zone. Let hierbij ook op de ondergrond, de ene plant schiet meer wortel dan ander. Op deze manier optimaliseer je je tuin als het ware.

Beperk het aantal stenen

Het kan verleidelijk zijn om je hele tuin vol te leggen met steen. Zo heb je al vrij snel een onderhoudsarme tuin gecreëerd. Dit is alleen niet aan de raden, want water kan in zo’n tuin geen kant op. Zorg daarom voor een juiste balans tussen groen en steen, zodat je voldoende oppervlakte aanwezig is dat vocht kan opnemen. Als alternatief kun je kiezen voor bijvoorbeeld siersplit, wat er prachtig uitziet maar waar tegelijkertijd toch het water langs kan lopen. Zo heb je toch een robuuste ondergrond en heb je de afwatering op orde.

Er zijn tal van manieren waarop je je tuin beter voorbereid maakt op het veranderende klimaat. Ga voor deskundig advies naar een hovenier in jouw buurt.