Selecteer een pagina

Ontspannen in de tuin bij je woning, het is geen vanzelfsprekendheid. De wijze waarop de tuin is ingericht heeft er een grote invloed op. Voor de één betekent ontspannen in de tuin het genieten van een mooi boek, onderuitgezakt op een loungebank. Iemand anders gaat voor een spa in de tuin. Weer iemand anders geniet van de bijen en vlinders die rondvliegen tussen de planten en heesters in de borders van de tuin. Op welke manier kom jij aan het eind van een lange dag tot rust? In dit artikel vind je enkele tips, die helpen je tuin zodanig in te richten dat je er de ruimte hebt om te ontspannen.

Start met het inventariseren van ieders wensen

De wensen die je zelf voor de tuin hebt wijken mogelijk af van de wensen die je partner of kinderen hebben. Jij gaat voor een spa, terwijl je kinderen liever een zwembad willen. Je partner geeft de voorkeur aan een grote moestuin, waar deze zelf groente en fruit kan kweken. Een goed startpunt voor het inrichten van de tuin is om deze reden het inventariseren van ieders wensen. Teken de tuin vervolgens uit op papier en probeer de verschillende componenten die iedereen genoemd heeft in te passen op de plattegrond. Naast een spa, zwembad en moestuin kan dat bijvoorbeeld een zandbak, een mooi gazon, een terras of veranda en een aantal borders met planten zijn.

Decoreren van het terras in de tuin

Waar de één voor een terras kiest, gaat de ander voor een veranda. Het voordeel van een veranda is het feit, dat je hier ook in de avond en bijvoorbeeld in de herfst tot rust kunt komen. De veranda biedt beschutting tegen neerslag en een harde wind. Daarbij kun je een aantal heaters onder het dak van de veranda hangen, welke je warm zullen houden als de temperatuur daalt. Zorg dat het terras of de veranda op een leuke manier gedecoreerd zijn; het moet het verlengde van de woonkamer zijn. Kies voor een mooi buitenkleed, een aantal bloempotten met viooltjes of verse kruiden, enzovoorts. Er is niets lekkerder dan verse kruiden in je zomerse salade! Of wat te denken van een muntthee met munt uit je eigen tuin?

Denk goed na over de invulling van borders in de tuin

Niet onbelangrijk bij het indelen van de plantenborders in de tuin, is het inventariseren van de bloeiperiode van verschillende soorten planten. Je wilt voorkomen dat de tuin in de zomer prachtig bloeit, maar in de herfst en winter dor en verlaten oogt. Op het internet vind je veel informatie over de maanden waarin de verschillende planten bloeien en de duur van deze bloeiperiode. De ene heester zal een aantal weken prachtig bloeien, bij de ander is dit meerdere maanden. Denk bijvoorbeeld aan de Viburnum.

Tip: houd ook rekening met het onderhoud wat de verschillende planten en heesters nodig hebben. Zeker wanneer je geen groene vingers hebt, is het verstandig te kiezen voor planten die maar weinig onderhoud nodig hebben om ze in leven te kunnen houden.