Selecteer een pagina

Dit artikel gaat over de Thuja. Dat is een conifeer die veel als haagplant wordt gebruikt. Een Thuja kan onder meer in een pot worden geleverd. Voordat we daarop ingaan, vertellen we iets over de Thuja. Bij Haag-Heg wordt Thuja geleverd met pot.

De Thuja

De Thuja wordt ook wel levensboom genoemd. Het is een conifeer en behoort tot de cipresfamilie. Er bestaan 5 soorten van. Twee soorten komen in Noord-Amerika voor en drie in Oost-Aziƫ. Het hout van de Thuja is aromatisch en licht, en rot niet snel. Het is waardevol en duurzaam. Het aantal toepassingen daarvan is tamelijk groot. De Thuja is groenblijvend, is winterbestendig en groeit als struik of boom. De blaadjes hebben een naaldvorm als ze nog jong zijn en groeien uit tot schaalvormige bladeren. Die bladeren komen in 4 tegenover elkaar staande rijen op en tak. In Nederland zijn onder meer de Thuja Brabant, Thuja Smaragd en de Thuja Martin te krijgen. De Thuja Brabant groeit relatief snel en wel jaarlijks tot 50 centimeter. De naam Thuja Smaragd is ontleend aan de kleur van de bladeren. De Thuja Martin heeft donkergroene bladeren. Je kunt er goed een dichte haag mee maken, die je privacy geeft. De Thuja kan in elke type grond staan, waarvan de zuurgraad niet belangrijk is. Plant de levensboom echter niet in de felle zon. Snoeien doet u twee keer per jaar. Verder behoeft de Thuja weinig onderhoud.

Waarom Thula in pot?

De Thula wordt ook in potten van kunststof gekweekt. Die manier van kweken is relatief duur, maar zorgt wel voor een kleine kans op uitval. Het is niet noodzakelijk dat een Thula in pot onmiddellijk thuis in de tuin wordt geplant. Je kunt er desgewenst meerdere weken mee wachten. Zet die echter wel op een beschutte plek en zorg voor voldoende water. Je kunt de Thula niet in de winter poten, maar de rest van het jaar in beginsel wel. Echter bij extreme droogte of juist zware regenval kan je ze beter niet poten en ook niet bij harde wind. In het eerste geval kan die uitdrogen. In het tweede geval kan de bodem heel compact worden en kunnen de wortels daar niet doorheen. In het derde geval kunnen de bomen scheef gaan staan, als ze nog los in de grond staan. Samenvattend zijn de voordelen van de Thula in pot de geringe uitvalkans en dat je die na aanschaf niet direct hoeft te planten. Het aanschaffen kan echter niet het gehele jaar door.