Selecteer een pagina

Je tuin eens een keertje met onthard water sproeien is helemaal niet erg. Maar het is beter om dat niet te doen. De waterontharder is beter voor de huishoudelijke apparatuur te gebruiken. De tuin vindt het beter om gesproeid te worden met hard water omdat door de zoutophoping de bloemen langzaam dood gaan. Kies je voor magnetische waterontharders dan heb je dit probleem echter niet. Dat is één van de redenen dat je beter voor dit apparaat kunt kiezen.

Zacht water en de voedingswaarden 

Planten vinden voedingswaarden van water belangrijk omdat ze daar eisen aan stellen. Het leidingwater wat zo uit de kraan komt zonder een waterontharder is wat samenstellingen betreft perfect voor de gezondheid van bloemen en planten. Voor de gezondheid van de plant is er calcium en magnesium nodig. Dit zit in leidingwater en zorgt ervoor dat bloemen en planten groeien. Het kalkgehalte en de zuurgraad zijn belangrijk voor perkplanten. Het is beter om het zachte water voor de mensen en de apparatuur in huis te houden. 

Waterontharder in huis

De waterontharder is dus zeker heel erg goed als je dit gebruikt in huis voor de huishoudelijke apparatuur en het is ook beter voor de huid en het haar. Maar wanneer er planten en bloemen water geven wordt kan dat dus beter met hard water. Hoe kan het ontharde water omzeild worden voor je bloemen en planten:

  • Omleiden van de waterontharder: Over het algemeen wordt een waterontharder aangelegd met 1 of meer bypasses. Daarom is het belangrijk dat dan het leidingwater via de bypass gaat lopen tijdelijk zodat dan de planten en bloemen water kunnen krijgen. 
  • Buitenkraan: wanneer het om buitenplanten gaat is een waterkraan voor de waterontharder een optie. Dan heb je gewoon hard water voor de tuin. 
  • Reverse osmose membraamfilter: Een kostbare oplossing misschien maar je hebt geen water met opgeloste zouten die je aan je bloemen en planten geeft. 

Is zacht water goed voor bloemen en planten?

Nadat dit allemaal gelezen te hebben is het duidelijk dat zacht water niet goed is voor bloemen en planten. Dit komt omdat er natrium toegevoegd zit bij het zachte water en dat hoopt op in de potgrond waardoor de planten langzaam aan wegkwijnen.